Wykonaj działania, wiedząc, że x jest różne od 0.
Lost: Bardzo proszę o rozwiązanie chociaż jednego przykładu, bo nie wiem nawet jak się za to zabrać.
a) (x−3 − 2x−2 + 3x−1 + 1)(x−1 − 1)
b) (−x−4 + 3x−2)(2x−3 + x−4)
c) (3x−2 − 3x−1 − 2)(x−3 + 1)
d) (x−1 − 2x−2)(2x−5 − 3x−2 + x)
29 gru 16:33
Patronus:
a)
| | 1 | | 2 | | 3 | | 1 | | 1−2x+3x2+x3 | | 1−x | |
( |
| − |
| + |
| + 1)( |
| −1) = |
| * |
| = |
| | x3 | | x2 | | x | | x | | x3 | | x | |
Nie chce mi się tego dalej mnożyć ale tak to mniej więcej wygląda
29 gru 16:37
Aga: Mnóż tak jak się mnoży wielomiany, " każdy z każdym"
xk*xl=xk+l
29 gru 16:37
Aga: Zmień kolejność nawiasów
a) x−4−2x−3+3x−2+x−1−x−3+2x−2−3x−1−1 wykonaj redukcję wyrazów podobnych i
masz wynik.
29 gru 16:42
Lost: A kiedy mnożę np. 2x−2 * x−1 to co się dzieje z tą 2?
29 gru 16:47
Lost: Dobra, już wiem. Wynik z tyłu jest taki: x−4 − 3x−3 + 5x−2 − 2x−1 − 1 i nie bardzo
wiem, skąd to 5x−2 ?
29 gru 16:54