graniastosłup
aneta: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, o
wysokości 20 cm, którego przekątna tworzy z przekątną podstawy kąt o mierze 30
stopni.Proszę
29 gru 15:43
aneta:
29 gru 16:03
Vizer: Rysunek zrobiłaś? Bo z niego dużo wynika.
29 gru 16:06
aneta: Nie wychodzi mi
29 gru 16:14
Aga:

H=20cm
d=20
√3
d=a
√2
a
√2=20
√3
wylicz a i podstaw do wzorów na V i P
c
29 gru 16:21
aneta: ok dziękuję
29 gru 16:36
aneta: mam problem z wyliczeniem "a"
29 gru 18:12
dero2005:
a
√2 = 20
√3 |:
√2
| | 20√3 | | √2 | | 20√3*√2 | |
a = |
| * |
| = |
| = 10√6 |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
29 gru 18:23
aneta: Chyba obliczyłam tylko nie wiem czy dobrze
V=12000 cm3
Pp=600 cm2
Pb=3200√6 cm2
Pc=3200√6+1200 cm2
Proszę o sprawdzenie.
29 gru 18:51
aneta:
29 gru 19:03
aneta:
29 gru 19:08
aneta:
29 gru 19:17
aneta: Proszę
29 gru 19:56
dero2005:
H = 20 cm
α = 30
o
d = 20
√3 cm
V = a
2*H = 12 000 cm
2
P
b = 4*a*H = 4*10
√6*20 = 800
√6 cm
2
P
p = a
2 = 600 cm
2
P
c = 2*P
p + P
b = 2*600 + 800
√6 = 1200 + 800
√6 cm
2
29 gru 20:11
aneta: Dziękuję zrobiłam błędy (wiem jakie)
29 gru 20:19