matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Kamilo:
1+cos x
lim
sin
2
x
x→π (prawdopodobnie kąt w radianach) Proszę o pomoc i zamieszczenie rozwiązania krok po kroku abym analizując ten przykład mógł dalej samemu rozwiązywać podobne.
29 gru 15:33
Patronus:
0
Po podstawieniu π pod x wychodzi [
] czy stosujemy Hospitala
0
1+cosx
−sinx
−1
1
lim
x→π
=
H
= lim
x→π
= lim
x→π
=
sin
2
x
2sinxcosx
2cosx
2
29 gru 15:57