oblicz granicę ciągów
Łukasz: Witam, zrobiłem 2 zadanka i proszę was o sprawdzenie czy wszystko jest w porządku, a z trzecim
nie mogę ruszyć:
1)
| | (√ n2 + 3n − n )( √ n2 + 3n + n ) | |
an = √ n2 + 3n − n = |
| |
| | ( √ n2 + 3n + n) | |
| | n2 + 3n − n2 | | 3n | |
= |
| = |
| = |
| | √ n2 + 3n + n | | √ n2 + 3n + n | |
bo
| √ n2 + 3 | |
| → nieskończoność |
| n | |
2)
| | 32n+1 − 1 | | 9n+1 − 1 | |
bn = |
| = |
| = |
| | 6 * 9n + 2 | | 6 * 9n + 2 | |
| | 9n * 9 − 1 | | 8 | |
= |
| = |
| = 1 |
| | 9n * 6 + 2 | | 8 | |
3)
| | n−3 | | n−3 | | n−3 | |
cn = ( |
| )n+1 = ( |
| )n * ( |
| ) = i co dalej z tym zrobić |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
bo nie przychodzi mi do głowy żadna metoda.
29 gru 14:59
think: ad 1)
| √n2 + 3 | | 3 | |
| = √(n2 + 3):n2 = √1 + |
| → 0 |
| n | | n2 | |
29 gru 15:16
think: ad 2)
32n + 1 = 3*32n = 3*9n
lub 32n + 1 = 32(n + 1/2) = 9n + 1/2
29 gru 15:17
think: ad 2) jeśli dzielisz przez 9
n to dzielisz wszystkie wyrazy a wtedy otrzymujesz
29 gru 15:22
think: ad 3)
| | n − 3) | | | |
( |
| )n + 1 = ( |
| ) n + 1 → 1 |
| | n + 1) | | | |
29 gru 15:34
Łukasz: ok, w pierwszym popełniłem błąd w zapisie.
ad.1
| | √n2 + 3n | |
W ostatnim zapisie w mianowniku przed wynikiem miało być n( |
| + 1) więc |
| | n | |
wynik jest raczej dobry.
ad.2
Masz rację, mój ewidentny błąd.
A co z 3 przykładem?
29 gru 15:38
think: to pod pierwiastkiem 3n nie wiele zmienia, bo:
| √n2 + 3n | |
| = √(n2 + 3n):n2 = √1 + 3/n →1 i tam się pomyliłam napisałam →0 a miało |
| n | |
być 1
29 gru 15:44
Łukasz: Faktycznie, masz rację.
Wielkie dzięki za pomoc!
29 gru 15:51