Przekształcanie wykresów funkcji
Matematyczny szleniec :D: Naszkicuj wykres funkcji y=f(−x) jeżeli:
f(x)=2x+4 , f(x)=x+|x|
29 gru 14:46
imralav: Wykres funkcji f(−x) to wykres funkcji f(x) symetryczny względem osi OY. Tak więc rysujesz
funkcję podaną i ją symetrycznie przerysowujesz. Co do drugiej funkcji: dwa podpunkty,
pierwszy, gdy x ≥ 0, drugi, gdy x < 0, z tego wyrysowujesz wykres i odbijasz symetrycznie.
29 gru 14:49
Matematyczny szleniec :D: dzięki a mógł bys mi to narysować bo dokładnie nei wiem jak to idzie ta symetria hm..
29 gru 15:08
imralav: Ale Ty nie wiesz czym jest symetria czy jak narysować wykres f(x) = 2x + 4?
29 gru 15:19