znajdz miejsca zerowe
Pablo: Jak obliczyć miejsca zerowe takiej funkcji? (bez rysowania)
f(x) = x3 − 2x2 + 1
29 gru 14:42
Rivek: Tw jakieś tam: jeśli istnieje miejsce zerowe wymierne, jest to dzielnik liczby wolnej. (czy
jakoś tak). No to tutaj −1 lub 1. Na pierwszy rzut oka widać, że jest "1". Dzielisz przez
(x−1) i masz równanie kwadratowe i już normalnie.
29 gru 14:47
think: miejsce zerowe, to punkt przecięcia z osią x−ów czyli taki punkt dla którego wartość funkcji
równa jest 0.
Zatem musisz rozwiązać równanie:
x3 − 2x2 + 1 = 0
i tutaj korzystasz z technik szukania pierwiastków dla wielomianów...
29 gru 14:49
ICSP: x
3 − 2x
2 + x − x + 1 = x(x−1)
2 − 1(x−1) = (x−1)(x
2 − x − 1)
licz dalej
29 gru 14:50