pochodne
martus16: Znajdź takie "a" dla którego wykresy funkcji y=ax i y=loga x stykają się.
29 gru 14:18
martus16: ma być funkcja logarytmowa i wykładnicza
29 gru 14:19
-:):
y=a
x ... i y=log
ax ... takie funkcje

?
29 gru 14:25
martus16: tak
29 gru 14:57
-:): to przyrównaj i rozwiąż
29 gru 15:16
martus16: trzeba zastosować całki lub pochodne?
29 gru 15:28
-:): ... myślenie−
29 gru 15:49
martus16: nie potrafię tego przyrównać
29 gru 16:10
Aga: ax=logax
29 gru 16:27
martus16: nie wychodzi mi to równanie
29 gru 16:38
Aga: | | 1 | |
Może narysuj sobie wykresy tych funkcji np. dla a =2, dla a=4, dla a= |
| dla a=U{1}[4} i |
| | 2 | |
znajdź graficzne rozwiązanie.
Wysnuj z tego wniosek.
Funkcje te są wzajemnie odwrotne. ich wykresy są symetryczne względem prostej y=x.
29 gru 17:07