Długość przekątnych rombu ??
Nie wiem jak to obliczyc licze na pomoc ;) thx in advance : Pole rombu rowna sie 156cm2. H rombu ma dł. 12cm, Oblicz dł jego przekątnych ?
24 mar 18:55
tim: Zaraz pomogę i zrobię rysunek.
24 mar 20:17
tim: http://img2.vpx.pl/up/20090324/beztytulu26.jpg
Mamy dane:
h = |DA| = 12 [pomyłka na obrazku]
P = 156cm
2
P
rombu = a * h
156cm
2 = 12 * a
a = 13
|DE| = |EB| = |BC| = |CD| = a = 13
Liczymy z Pitagorasa |EA| [trójkąt EAD]
|EA|
2 + |DA|
2 = |DE|
2
|EA|
2 + 12
2 = 13
2
|EA|
2 = 169 − 144
|EA|
2 = 25
|EA| = 5
|EB| = 13 |EA| = 5 |AB| = 8
Liczymy z Pitagorasa |DB| [trójkąt DAB]
|DA|
2 + |AB|
2 = |DB|
2
12
2 + 8
2 = |DB|
2
144 + 64 = |DB|
2
|DB|
2 = 208
|DB| =
√208 = 4
√13
Liczymy z Pitagorasa |EO| [trójkąt EOD]
O<− przecięcie się przekątnych
| | DB | |
|EO|2 + |DO|2 = |ED|2 |DO| = |
| = U{4√13{2} = 2√13 |
| | 2 | |
|EO|
2 + (2
√13)
2 = 13
2
|EO|
2 + 52 = 169
|EO|
2 = 117
| | EC | |
|EO| = √117 = 3√13 |EO| = |
| = 3√13 EC = 6√13 |
| | 2 | |
24 mar 20:33
tim: Poprawka
| | DB | | 4√13 | |
|DO| = |
| = |
| = 2√13 |
| | 2 | | 2 | |
24 mar 20:34
tim: Proszę o sprawdzenie.
24 mar 20:38
dzieki: wielkie dzieki na pewno jest dobrze
24 mar 21:19