matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
grops:
obliczyć całkę nieoznaczoną stosując metodę całkowania przez podstawienie. ∫
x
2
−x
(x−2)
5
dx nie wiem ile ma być równe t..
(sory nie umiem tego ładniej zapisac
)
29 gru 13:19
xXx:
x
2
−5
(x−5)(x+5)
∫
dx = ∫
dx // t=x−2 , t−3=x−5 , t+7=x+5 , dt=dx //
(x−2)
5
(x−2)
5
(t−3)(t+7)
t
2
+4t−21
= ∫
dt = ∫
dt= ∫ t
−3
dt + 4 ∫ t
−4
dt −21 ∫ t
−5
dt
t
5
t
5
= .... teraz sobie poradzisz
29 gru 14:13
xXx:
chyba ze tam jest co innego
29 gru 14:15
Aga:
x
2
−5≠(x−5)(x+5)
29 gru 14:18