Proszę o pomoc przy zadaniu z terodynamiki
Paula: Małe pytanie z termodynamiki proszę pomóżcie
Wiem ze to jest forum matematyczne ale czy ktoś byłby mi w stanie powiedzieć cos z fizyki
dokładnie z terodynamiki chodzi o to że mam zadanie i mam
obliczyc objetosc zbiornika w którym zmagazynowano 200kg azotu o temp 12C pod cisnienien
manometrycznym 0,7MPa załóż ze ciśnienie otoczenia wynosi 1 bar
i tu skorzystałam z wzoru Clapeyrona pv=mRT wiem ze R no to stała gazowa wiec podzieliłam
8314,6:28 i wyszło 296.95 i przekształciłam wzór tak zeby v wyszło i otrzynałam 0,0082668743 i
to jest zle bo nie wiem co mam z tym cisnieniem otoczenia zrobic gdzie go podłożyć wynik
zadania to 21,15 m3
29 gru 12:21
Paula: Jest ktoś kto może mi wyjaśnić o co chodzi z tym cisnieniem otoczenia gdzie ja go mam podłożyc
do wzoru
29 gru 12:26
AC:
Ciśnienie manometryczne Pm − jest to różnica ciśnienia absolutnego i ciśnienia otoczenia,
którym najczęściej jest ciśnienie atmosferyczne, wskazywane przez barometr.
czyli do wzoru na p wstaw różnice ciśnień.
29 gru 12:34
AC:
Sorry! Źle napisałem, wstaw pod p sumę tych ciśnień bo różnica to jest to Pm
29 gru 12:39
Paula: Tylko mam odjąć 0,7MPa − 1bar czy od 1bar − O,7MPa
bo 1 bar = 105Pa
a 0,7MPa = 0,7*100=700Pa
czyli : 105−700=99300
No ale wtedy wyjdzie że jest to V=11.8792089 a ma wyjsc 21,15
29 gru 12:41
Paula: aaa no chyba ze tak
to zaraz sprawdzę
29 gru 12:42
Trivial:
W tym wypadku p = 0.7MPa + 1bar = (0.7*106 + 105) Pa
29 gru 12:43
Paula: ale wtedy jak dodam tez nie wyjdzie wynik wychdzi 1,19326733
29 gru 12:43
Paula: Ale dlaczego jest z MPa pomożone razy 10
6
? za kazdym razem sie mnoży razy 10
6 jak zamieniam
z MPa na Pa bo ja zawsze mnożyłam wtedy razy 1000

?
albo mam takie zadanie z tym durnym cisnienien
okresl minimalna ilosc butli stalowych o pojemnosci 100 litrów kazda niezbednych do
zmagazynowania 200 kg tlenu o temp 20C i przy maksymalnym nadcisnieniu 180 bar. przyjmij
cisnienie otoczenia na poziomie 760 mmHgOdp n=9
wszytsko byłoby ok gdybym wiedziala co mam robic jak mam podane jakies cisnienie i potem
cisnienie otoczenia − co ja mam wtedy robic
29 gru 12:49
AC:
M to jest przedrostek Mega = 106
do nadciśnienia 180 bar dodajesz ciśnienie otoczenia tylko pamiętaj o przeliczeniu jednostek.
29 gru 12:52
Trivial:
Nie wychodzi, bo oszukujesz! Ten wzór jest troszkę inny niż podałaś
pV =
nRT, gdzie n − liczba moli gazu.
n można policzyć ze wzoru:
| | m | |
n = |
| , gdzie μ jest masą molową substancji. |
| | μ | |
| | g | | g | | kg | |
μ(N2) = 2*14 |
| = 28 |
| = 0.028 |
| . |
| | mol | | mol | | mol | |
Zatem mamy:
| | nRT | | mRT | | 200*8.31*(12+273) | |
V = |
| = |
| = |
| = 21.15 m3. |
| | p | | μp | | 0.028*(0.7*106+105) | |
29 gru 12:53
Paula: Nie oszukuje tylko nie rozumiem

bo raz sie stosuje n w tym wzorze a raz m i skąd ja moge
wiedziec skąd ja mam to wiedzieć
29 gru 12:55
wik_gg8947201: z tresci zadania
29 gru 12:56
Trivial: Zawsze stosuje się n.
29 gru 12:56
Paula: ale przeciez jest tez taki sam wzór ze zamias n jest m i nic sie wtedy nie zmienia
29 gru 13:00
Mateusz: Tak ale umownie przyjeło się ze liczbe moli oznacza się jako n nawet w chemii tak jest. Pewnie
moge uzywac innych oznaczen we wzorze ale pod warunkiem ze kazdy wie o co chodzi jakby
naukowcy pracowali w zespole jakby kazdy uzywał innych oznaczeń we wzorach to juz nie wiadomo
by było co jest czym−totalny chaos by był
29 gru 13:12
Paula: okresl minimalna ilosc butli stalowych o pojemnosci 100 litrów kazda niezbednych do
zmagazynowania 200 kg tlenu o temp 20C i przy maksymalnym nadcisnieniu 180 bar. przyjmij
cisnienie otoczenia na poziomie 760 mmHgOdp n=9
W tym zadaniu mam policzyc n no to tak jak mówiliście dodałam te 2 cisnienia i wyszło mi
18101325Pa a R259,83125 ( przyjełam ze Mo2 to jest 32) i podłożyłam to do wzoru tak jak
mówiliście ze pV=nRT i wyznaczyłam n i mi nie wyszło
29 gru 13:13
Mateusz:
czyli n ma wyjsc rowne 9 temperature tlenu 20 stopni Celsjusza wyrazam w kelwinach czyli
będzie to 293 K cisnienie tlenu p=180 bar+ 760 mmHg a to jest po prostu 180*10
5 + 1000*10
2
Pa z rownania Clapeyrona obliczam objętosc O
2 wyjdzie jakieś 0,9 m
3 i dalej z rownania
Clapeyrona wyznaczam n oczywiscie pamietamy o jednostkach objetosci pozniej muszą byc takie
same
29 gru 13:22
Paula: ja dalej nie rozumiem bo mam obliczyc objetosc 02 no to z wzoru wyznaczyłam v i wyszło 0,02
według mojego podłożenia danych no chyba ze ja bład zrobiłam przy R które wyszło mi
8314,6:32=259,83125 a n=m/M=6,25
29 gru 13:34