Całka x^3(x^2-1)^7 jak obliczyć ?
FoX: Witam
Tak jak w temacie nie wychodzi mi policzenie tej całki:
integral x3(x2−1)7
Całka pochodzi z kursu etrapez i mój wynik jest zupełnie inny niż w odpowiedziach.
Wolfram też nie bardzo mi pomógł.
Wynik jaki ma być: 1/18(x2−1)9 + 1/16(x2−1)8
Pozdrawiam
29 gru 07:43
Bogdan:
| | 1 | |
Podstawienie: (x2 − 1)8 = t, 8(x2 − 1)7*2x dx = dt, x(x2 − 1)7 dx = |
| dt |
| | 16 | |
x
2 − 1 =
8√ t ⇒ x
2 =
8√ t + 1
| | 1 | | 1 | | t9/8 | | 1 | |
∫ x2*x(x2−1)7 dx = |
| ∫ (8√ t +1)dt = |
| * |
| + |
| t+C = ... |
| | 16 | | 16 | | | | 16 | |
29 gru 08:21
FoX: Wielkie dzięki
29 gru 18:27
AS: A może łatwiej będzie
Podstawiam x2 −1 = t => 2*x*dx = dt => x*dx = dt/2
J= ∫x*x2*(x2 − 1)7dx = ∫(t + 1)*t7*dt/2 = 1/2∫[t8 + t7]dt =
1/2[t9/9 + t8/8] + C za t podstawić x2 − 1
29 gru 18:57
Olek: Hmm moze ktoś znaleść moj błąd bo wychodzi mi inaczej:
podstawiam x
2=t i otrzymuje:
| 1 | |
| ∫t(t−1)7dt= |u=t v`=(t−1}7| |
| 2 | |
teraz na krzyz =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| (t−1)8−∫ |
| (t−1)8dt i z tego wychodzi zupelnie cos innego. |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
Wynik u gory poprawny, gdzie robie blad?
18 lis 20:49
Olek: Chociaz nie moj wynik tez jest dobry
18 lis 21:02
Kamil: | | 1 | | 1 | |
Olek, robiłem tak jak Ty i końcówkę mam |
| t(t−1)8− |
| (t−1)9 |
| | 16 | | 144 | |
Nie wiem co robię źle
22 sty 20:18
Patryk: ∫e(−2x2)dx
30 wrz 14:56
Patryk: jak to rozwiązać
30 wrz 14:57