Krzych: Najpierw przekształcimy równanie podanej prostej z postaci ogólnej do postaci kierunkowej:
−2x−5y+1=0
5y=−2x+1
Jeżeli mamy podstawowe wiadomości na temat prostej to wiemy, że współczynnik kierunkowy prostej
prostopadłej do danej prostej będzie odwrotnością liczby przeciwnej współczynnika kierunkowego
danej prostej, zatem równanie kierunkowe poszukiwanej prostej to:
Aby znaleźć wyraz wolny podstawimy współrzędne punktu A do równania tej prostej, ponieważ
warunkiem zadania jest należenie tego punktu do tej prostej:
b=−3−10
b=−13
Zatem równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu −2x−5y+1=0 i przechodzącej przez
punkt A=(4,−3) wygląda następująco: