prawdopodobieństwo
Malwinka: Spośród liczb 1,2,...,99 losujemy jedną liczbę, a nstępnie z pozotałych drugą.Oblicz
prawdopodobieństwo jeśli:
A−obie wylosowane liczbą są parzyste
B suma wylosowanych liczb jest równa 100
28 gru 23:16
Krzych:

Rozumiem, że jeśli losujemy NAJPIERW jedną, a POTEM drugą liczbę to kolejność ma znaczenie,
oraz, że losujemy bez zwracania.
Zanim policzymy moc omegi, oraz moc poszczególnych zdarzeń zauważmy, że w podanym zbiorze mamy
49 liczb parzystych oraz 50 nieparzystych.
Ω = 99*98 = 9702 ponieważ najpierw losuję jedną z 99 liczb, a potem już jedną z 98
A = 49*48 = 2352 analogicznie jak wyżej
B = 99*1 = 99 ponieważ w pierwszym losowaniu możemy wylosować dowolną liczbę, zaś w drugim mamy
już tylko jedną możliwość. Jeżeli na przykład najpierw wylosujemy liczbę 23 to potem musimy
wylosować 77
P(A) = A/Ω = 2352/9702 = 8/33
P(B) = B/Ω = 99/9702 = 1/98
P.S. Zdarzenie A można również łatwo policzyć za pomocą drzewka, jak komu wygodniej, mamy
wtedy:
A = 49/99 * 48/98 = 8/33
28 gru 23:51