:)
Olivka: Potrafi ktoś to rozwiązać


W trapezie ABCD kąt przy wierzchołku B jest α. Przekątna AC tworzy z bokiem AB kąt α.
Obliczyć kąty trójkąta ACD wiedząc, że nierównoległe boki AD i BC trapezu zawierają się
w prostych prostopadłych. Podać warunek rozwiązalności zadania.
24 mar 18:35
Basia: Podpowiadam
24 mar 18:45
tim: Ja chciałem, ale jak bardzo chcesz to proszę xD
24 mar 18:48
Basia:
Rysujemy trapez ABCD i przedłużamy boki AD i BC tak żeby przecięły się w punkcie E.
Trójkąt AEB jest prostokątny (kąt AEB = 90).
kąt EAB = 90 − α
kąt DAC = kąt EAB − kąt CAB = 90 − α − α =
90 − 2α
kąt ACB = 180 − α − α = 180 − 2α
kąt ACD = kąt BAC =
α
kąt ADC = 180 − kąt DAC − kąt ACD = 180 − (90 − 2α) − α =
90 + α
Warunki:
0 < α < 90
0 < 90 − 2α < 90
−90 < − 2α < 0
45 > α > 0
α∈(0;45)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
24 mar 18:58
Basia: Sorry Tim. Nie widziałam Twojego wpisu.
24 mar 18:59