zmiennosc
agata: Witam i bardzo proszę o pomoc... zatem mam do zbania przebieg zmienności tej o to funkcji:
f(x)=x
3 − 3x
2 +4
1) dziedzina funkcji
2) własności specjalne (parzystosc nieparzystosc )
3)miejsca zerowe
4)granice na wszystkich koncach dziedziny i wszystkie asymptoty
5)monotoniczność
6)ekstrema
7)wypukłości
8)punkty przegięcia
9) sporządzić tabelke zmienności i narysować wykres....
a więc
ad1) D=R
ad2)
f(x)=x
3 − 3x
2 +4
f(−x)=−x
3 − 3*(−x
2) +4 = −z
3− 3x
2 +4 czyli funkcja jest nieparzysta
ad3) miejsce zerowe to 4


ad4)
lim
→+
∞ x
3−3x
2+4= +
∞
lim
→−
∞ x
3−3x
2+4 = −
∞ brak asymptoty poziomej, zatem musimy liczyć ukośną...
i jak POLICZYĆ UKOŚNA PROSZE O POMOC A PÓŹNIEJ DALEJ BEDE PROBOWALA TO ROBIC....
Aga: 2) f(−x)=−x
3−3x
2+4
−f(x)=−x
3+3x
2−4
f(−x)≠−f(x)
ani f(−x)≠f(x)
więc ta funkcja nie jest parzysta, nie jest też nieparzysta.
3)4 nie jest miejscem zerowym,
jednym z miejsc zerowych jest −1.jest jeszcze jedno miejsce zerowe.
| | f(x) | |
4) liczysz limx→∞ |
| =∞ granica jest niewłaściwa, więc nie ma asymptoty ukośnej. |
| | x | |