Prosze o sprawdzenie GRANICE
Dawid: Wyznaczc dziedzine, granice na jej koncach oraz asymptoty funkcji:
D= R/{0} {2}
Prosze o sprawdzenie i pomoc oraz jakie są asymptoty funkcj, skąd to odczytać, z góry dziękuje
28 gru 22:26
Vizer: granice jednostronne są źle policzone.
28 gru 22:30
Krzysiek: x→0+ to −∞
x→2− to −∞
narysuj sobie wykres funkcji mianownika i zobacz jak zmierzasz do 0 z prawej strony to
zmierzasz po ujmnych to dlatego jest −∞
28 gru 22:30
Aga: Cztery ostatnie granice nie mogą być wszystkie równe.
28 gru 22:30
Dawid: a teraz rozumiem dzięki Krzysiek, a jakie są asymptoty, jak to określić ile wynoszą
28 gru 22:33
agata: Dziedzina jest źle policzona
28 gru 22:34
Vizer: Dziedzina policzona prawidłowo, tylko zapis taki trochę dziwny.
28 gru 22:36
Aga: Proste o równaniach x=0 i x=2 są asymptotami pionowymi (obustronnymi) wykresu
Prosta y=1 jest asymptotą poziomą .
28 gru 22:37
Dawid: Dziękuje Aga
28 gru 22:42
Dawid: już chyba rozumiem
28 gru 22:43