liczbby całkowite
vioola: cyfry setek i jedności liczby trzycyfrowej n są liczbami nieparzystymi. zapisując te cyfry
liczby n w odwrotności kolejnej, otrzymujemy liczbę trzycyfrową k. uzasadnij, że liczba n − k
jest podzielna przez 198.
28 gru 21:35
toja:
n= 100*x+10*y+z
k=100*z+10*y+ x
−−−−−−−−−−−−−
n−k= 99x−99z = 99(x−z) ponieważ x, z są nieparzyste ⇒ x−z −−− jest parzysta
zatem x−z jest podzielna przez 2
i mamy n−k = 99(x−z) jest podzielna przez 99 i przez 2 ⇒ podzielna przez 99*2 = 198
28 gru 22:20
vioola: ⇒ podzielna przez 99*2 = 198
nie rozumiem tego

dlaczego się mnoży 99 i 2 ?
28 gru 22:26
BLAZEJ_505: 100a+10b+c=n gdzie a≠0 a≠c a,c{1,3,5,7,9}
100c+10b+a=k
n−k=198t gdzie t∊C
100a+10b+c−(100c+10b+a)=100a+10b+c−100c−10b−a=99a−99c=99(a−c)
Różnica dwóch liczb nieparzystych zawsze da liczbę parzystą tzn podzielną przez dwa. Jeżeli
liczbę 2 pomnożymy przez 99 to otrzymamy 198 co należało dowieść
28 gru 22:37