matura 2012
toja: Witam

........ kilka zadań dla maturzystów
zad1 Niech
P będzie polem przekroju osiowego stożka o tworzącej długości
b
Udowodnij,że:
zad2/ Wyznacz obwód trójkąta,którego długości boków są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi,
a miara największego kąta wewnętrznego jest 2 razy większa od miary kąta najmniejszego?
| | 1 | |
zad3/Udowodnij,że jeżeli iloczyn sinusów kątów ostrych trójkąta prostokątnego= |
| |
| | 2 | |
to trójkąt jest prostokątny równoramienny.
zad4/Wykaż,że jeżeli
sinα−cosα jest liczbą wymierną, to
cos4α też jest liczbą
wymierną.
Powodzenia ...... pozdrawiam
28 gru 21:26
kylo1303: Moglas/es dac te zadania we wczorajszym temacie. 2 pierwsze odpuszczam bo nie chce nic rysowac,
postaram sie zrobic 3 i 4. Przy okazji robiłas/es moze zadanie z potegami od ZKS takze
z wczoraj?
28 gru 21:29
kylo1303: Odp. do zadania 2 to: 15 (kupe czasu zmarnowalem przez glupi blad w liczeniu)
28 gru 22:04
toja:
28 gru 22:06
kylo1303: zadanie 3 proste, doprowadzic do postac:
sin2β=1 ⇒ β=45
28 gru 22:08
kylo1303: zadanie 4:
doprowadzilem cos4α do takiej postaci (mozliwe ze jest jakies prostsze rozwiazanie):
(−1) − 2 * [sinα−cosα2] * [(sinα−cosα)2−2]
28 gru 22:41
kylo1303: chochlik, powinno byc tak:
(−1) − 2 * (sinα−cosα)2 * [(sinα−cosα)2−2]
28 gru 22:43
Danieloo: toja
Małe pytanko do pierwszego, źle będzie jeśli np. za sinπ18 podstawie niedokładną wartość z
tablic?
28 gru 22:50
toja:
źle
28 gru 22:51
Danieloo: Ale mam 8sin3π18 + 1 = 6sinπ18, i nie bardzo wiem co dalej?
28 gru 22:54
toja:
Ciepło, ciepło .......... ale jeszcze nie
gorąco 
kombinuj dalej
28 gru 23:10
Danieloo: sin
3α rozpiszę!
28 gru 23:12
toja:
Nie!
doprowadź to wyrażenie ,które masz wykazać do przyzwoitej postaci i ......... będzie wynik
28 gru 23:15
Danieloo: Sory pomyliłem sin3α z sin3α haha, no właśnie nie wiem do jakiej, nie mam żadnej zmiennej więc
nie mam sensu porównywanie do zera
28 gru 23:16
toja:
P= .....
28 gru 23:17
toja:
dla równości, którą masz wykazać
Prawa strona = 3
Lewa strona =.......
28 gru 23:20
Danieloo: No ja właśnie podstawiłem za P, b2 mi się skróciło i liczyłem na to że z tego co wyjdzie będę
miał COŚ.
28 gru 23:21
Danieloo: | | 1 | |
Lewa wyszła mi w takim razi 4sin2π18+ |
| |
| | 2sinπ18 | |
28 gru 23:27
toja:
| | π | |
i teraz wykorzystaj wzór sin3x= 3sinx−4sin3x dla x= |
| |
| | 18 | |
spróbuj teraz
28 gru 23:30
toja:
ok .... już coraz cieplej
28 gru 23:30
Danieloo: Mam
28 gru 23:34
28 gru 23:35
toja:
No jak? ..... ciekawe zadanko?
28 gru 23:35
Danieloo: Ale w już w drugim zadaniu, które mi pomagasz rozwiązać w życiu bym nie wpadł na rozpisanie
tożsamości trygonometrycznej..., muszę częściej myśleć o tych tożsamościach, dziękuje

.
28 gru 23:36
Danieloo: A zadanko swoją drogą świetne, lubię właśnie coś takiego

, chociaż teraz grzęznę w bryłach
wpisanych w kulę i nie mam pomysłu na te zadania...
28 gru 23:37
toja:
Hehe

po to one są ! .... te jakże przydatne tożsamości
28 gru 23:37
Danieloo: Jak będę powtarzał funkcje trygonometryczne to na pewno szczególną uwagę zwrócę na
tożsamości

, chociaż obstawiam, że aż tak ciekawych zadań nie będzie na maturze (nam teraz
trochę zaniżają poziom).
28 gru 23:39
Kasia: toja, a masz jakieś ciekawe zadanka dla maturzystów, ale na poziomie podstawowym ?
29 gru 00:30
Godzio:
Tak na szybko. Znajdź wszystkie liczby pierwsze p takie, że liczba p
2 + 13 też jest pierwsza
29 gru 00:53
Pepsi2092: toja mam pytanie

Moge wrzucić zadanko dla maturzystów ?

Bo właśnie siedzę w
planimetrii i trafiłem na takie cudo, że narazie nic do głowy mi nie przychodzi sensownego jak
się za to zabrać
29 gru 00:53
toja:
Zadania (poziom podstawowy) dla Kasi
zad1/ Trójkąt równoramienny ABC , gdzie |AC|=|BC| rozcięto odcinkiem CD
na dwa trójkąty równoramienne DCA i BCD tak,że |AC|=|AD| i |CD|= |BD|
wykaż,że |∡CAB|= 36o
zad2 Iloczyn długości promienia okręgu wpisanego w kwadrat i długości promienia
opisanego na tym kwadracie wynosi √2.Wyznacz długość boku tego kwadratu
zad3/ wykaż ,że liczba sześciocyfrowa utworzona przez napisanie obok siebie dowolnej
liczby dwucyfrowej jest podzielna przez 7
zad4/ Wykaż ,że liczba 136 −215 jest podzielna przez 137
29 gru 01:16
kylo1303: Godzio Nigdy nie wiem jak robic takie zadania oprocz po prostu szukania "na piechote". Sa
jakies sposoby na to?
29 gru 02:05
Patronus: zad 3.
Tu jest zasada podzielności przez 7, (której mówiąc szczerze nie znałem
http://pl.wikipedia.org/wiki/7_%28liczba%29
I wtedy wychodzi jak z płatka:
mając liczbę ababab dosajemy:
b+3a+9b+27a+81b+243a = 273a+91b = 91(3a+b) = 13*7(3a+b) − to jest podzielne przez 7
zatem liczba ababab jest podzielna przez 7
29 gru 09:31