baza przestrzeni
P: Sprawdzic, czy wektory v1 = (2, 3, 2), v2 = (1, 1,−1) stanowia baze
przestrzeni
lin{(1; 2; 3); (5; 8; 7); (3; 4; 1)}.
Wytłumaczy ktos łopatologicznie ?
28 gru 21:05
Krzysiek: (5,8,7) =2(1,2,3)+(3,4,1) więc jest liniowo zależny
(1,2,3),(3,4,1) są liniowo niezależne
v1, v2 są liniowo niezależne, i v1+v2 =(3,4,1)
v1−v2 =(1,2,3)
28 gru 21:24
P: Znaczy troche nie rozumiem. Móglbys to opisac ? i jaki z tego wniosek ?
28 gru 21:32
Krzysiek: wektorami v1,v2 wygenerujesz każdy wektor tej przestrzeni
28 gru 21:38