f. kwadrat
zenek: Proszę o sprawdzenie

Suma dł boku trójkąta i wysokości opuszczonej na ten bok wynosi 10cm. Jaką długośc
powienien mieć bok, a jaką wysokość aby pole trójkąta było największe ?
a − dł boku
h − wysokość
a+h=10
h=10−a
P=1/2a*h
P= 1/2a(10−a)
P= −1/2a
2+5a
amax = −b/2a = 5
a = 5
h=10−a
h=5
P=1/2a*h
Pmax = 1/2*5*5 = 12,5j
2 
?
24 mar 18:19
Bogdan:
Dobrze, ale wypadałoby lepiej uzasadnić.
P = 12a(10−a)
Otrzymaliśmy funkcję kwadratową P(a) = −12a2 + 5a posiadająca maksimum dla
a = 5 (uwaga − tutaj użyłeś literki a do róznych wielkości, to jest nieprawidłowość).
24 mar 18:33
zenek: ok, dzięki za pomoc, fakt, musze popracować nad uzasadnieniami i oznaczeniami
24 mar 18:37