Badanie funkcji
Dawid: Dzień dobry
Na wstępie chciałbym Życzyć wszystkich wesołych świąt i szczęśliwego Nowego Roku !

No a teraz do rzeczy. Więc tak mam za zadanie zbadać pewną funkcje a mianowicie:
Dana jest funkcja
f(x) = u(x}{ln(x)−2}
Należy wykonać następujące czynności:
1 wyznaczyć dziedzinę podanej funkcji,
2 obliczyć jej granice na krańcach dziedziny,
3 wyznaczyć wszystkie asymptoty wykresu funkcji
4 zbadać monotoniczność i znaleźć lokalne ekstrema funkcji
5 zbadać wypukłość i znaleźć punkty przegięcia
6 wszystkie informacje zebrać w tabeli
7 naszkicować wykres.
Więc tak :
1 D= lnx−2≠0
x∊ (0,e
2) ∪ (e
2,
∞) − chociaż nie jestem tego pewien
2 lim
x → 0 f(x) =0
lim
x→∞ f(x) =
∞
3 I tutaj zaczynają się schody ..
Asymptota ukośna : y=ax+b
no to ze wzoru liczę a= lim
x→∞ f(x)x b=f(x) − ax
no i obliczam i a=0 , b=
∞ 
co z czymś takim zrobić no chyba że coś źle robię.
Asymptoty pionowe :
to tylko prosta x=2
4 Monotoniczność : no to liczymy f'(x) i to się równa
lnx−3(lnx−2)2
a później należy sprawdzić kiedy f'(x) > 0 i tu mi wyszło x> e
3
no i tutaj się zatrzymałem.. bo dalej nie wiem jak wyznaczyć max lokalne/globalne i min
lokalne/globalne.
5 Wypukłość: szczerze mówiąc nie wiem jak się za to zabrać
Bardzo prosiłbym o pomoc gdyż jest to jedno z moich zadań które umożliwią mi zaliczyć przedmiot
a to zadanie muszę wysłać do końca roku ...
28 gru 21:02
Krzysiek: 1)dobrze,
2)liczysz granice na końcach przedziałów więc jeszcze dla x−>e2 z prawej i lewej strony policz
granice
3)czyli nie istnieje pozioma
pionowa to x=e2
4) narysuj wykres funkcji (tzw. wężyk) pochodnej czyli (lnx −3)(lnx −2)2 i kiedy wykres jest
nad a kiedy pod osią
(jest minimum lokalne)
5) musisz obliczyć drugą pochodną
28 gru 21:19
Dawid: 2) x→e
2 lewostronna to −
∞ a prawostronna
∞
3) tak tak wiem w pionowej to e
2 tam napisalem przez przypadek 2
4) pod osia jest (−
∞,e
2) ∪ (e
2,e
3) a nad osia jest (e
3,
∞)
5 trochę się pogubiłem ..

muszę jeszcze raz obliczyc
28 gru 21:56
Dawid: 5) wyszlo mi lnx−4x*(lnx−2)3
28 gru 22:01
Krzysiek: 4) czyli funkcja jest malejąca a potem rosnąca więc w punkcie x=e3 ma minimum
5)chyba jeszcze minus przed wszystkim
28 gru 22:10
Dawid: 5) tak mój błąd no ale tak naprawdę nie wiem jak mam określić w jakich przedziałach jest
wypukła wklęsła gdzie rośnie gdzie maleje i gdzie są pkt przegięcia.
28 gru 22:18
Krzysiek: fkcja rosnąca gdy f' >0
malejąca gdy f'<0
wypukła gdy f'' ≥0
wklęsła gdy f'' ≤0
28 gru 22:24
Dawid: a kiedy jest wypukła rosnąca a kiedy wypukła malejąca i tak samo z wklęsłą ?
f'' = 0
x=0
x=e2
x=e4
f''>0
x∊(−∞,0) ∪(e2,e4)
f''<0
x∊ (0,e2) ∪ (e4,∞)
28 gru 22:38
msmsmsms: Potrzebuję to samo f(x)= xlnx
2 lut 18:46
pipa: święta , święta i po świętach...to samo
2 lut 19:00