?
Patryk: Dla jakiej wartośći parametru a liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w ?
w(x)=(x+3)(x2+ax+6)
pomożecie ?
28 gru 20:53
Patryk: ?
28 gru 21:08
Patryk: to x0=−3
28 gru 21:08
-:): a=5
28 gru 21:15
Patryk: możesz powiedzieć jak to zrobiłeś ?
28 gru 21:17
-:): ... próbuj dzielić (x2+ax+6)(x+3)
28 gru 21:24
-:): (x2+ax+6):(x+3) ... oczywiście
28 gru 21:25
Patryk: zrobiłem Hornerem wyszło dobrze ale i tak nie wiem dlaczego tak a nie inaczej
28 gru 21:31
Patryk: ?
29 gru 11:50
Patryk: ?
29 gru 12:33
wik_gg8947201: a nie prosciej rozpisac x2+ax+6 = (x+3)(x+2) i po wymnozeniu a=5
bo x+3 jest oczywiste i zeby bylo na koncu 6 to drugi (x+2)
29 gru 13:02
Aga: Jeszcze inaczej. Liczba −3 jest pierwiastkiem równania x2+ax+6=0⇔w(−3)=0
9−3a+6=o
−3a=−15
a=5.
29 gru 13:13
Patryk: dzięki wam
29 gru 13:15