:P:P:P
matroz: witam, sory, że piszę w tak nieuporządkowany sposób, ale proszę byście zajrzeli w linka
poniżej, tam zadałem pewne pytanie, myślałem, że temat w spisie zadań 'wskoczy' na samą górę,
lecz nie wskoczył

https://matematykaszkolna.pl/forum/62123.html
28 gru 20:09
Rivek: "Jeśli wielomian W(x) = x4 + bx2 + c ma 4 miejsca zerowe, to układają się one symetrycznie
względem osi y.""
Spójrz, jest tak x4 oraz x2. możemy podstawić t=x2 i otrzymamy:
W(x)=t2+bt+c
Zresztą jest to standardowa procedura przy obliczaniu takich równań.
No i stąd obliczamy t1 i t2. A jeśli W(x) ma cztery miejsca zerowe, to są to:
x1=√t1 x2=−√t1 x3=√t2 x4=−√t2
Stąd jeśli ma cztery miejsca zerowe, to są symetyczne
28 gru 20:22
matroz: Dzięki

o to właśnie mi chodziło − teraz rozumiem
28 gru 20:36