Równania
Neosekt: Rozwiąż równanie:
a) 2x+1=64
b)(√2)x−3=2
c)814−x=278+3x
d)51−x=625
28 gru 19:42
rumpek:
a)
2x + 1 = 64
26 = 64
2x + 1 = 26
p = 2 ∊ (1, +∞) ⇒ f↗
x + 1 = 6
x = 5
resztę podobnie
28 gru 19:43
vioola: a ) 2x + 1 = 2 6
x + 1 = 6
x = 5
28 gru 19:45
rumpek: b)
(
√2)
x − 3 = 2
2
1/2 =
√2
2
x/2 − 3/2 = 2
1
p = 2 ∊(1, +
∞) ⇒ f↗
x − 3 = 2
x = 5
...
28 gru 19:45
rumpek: robić resztę? czy dasz rade
28 gru 19:46
Neosekt: Jeszcze jak by dało rade przykład c
28 gru 19:48
Neosekt: bede bardzo wdzieczny
28 gru 19:48
rumpek:
c) 81
4 − x = 27
8 + 3x
81 = 3
4
27 = 3
3
3
16 − 4x = 3
24 + 9x
p = 3 ∊ (1, +
∞) ⇒ f↗
16 − 4x = 24 + 9x
13x = −8
28 gru 19:50