pole
Asia: Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostą 2x − 3y + 1 = 0 i osiami układu współrzędnych.
24 mar 18:10
Basia:
To będzie trójkąt prostokątny. Jego przyprostokątne to OA i OB gdzie:
A jest punktem przecięcia prostej z osią OX
B jest punktem przecięcia prostej z osią OY
Znajdź współrzędne A i B
Oblicz |OA| i |OB|
24 mar 18:15
Asia: no dobra A wiem jak obliczyć a jak z B ?
24 mar 18:57
Basia: na osi OY leżą punkty, których odcięte (czyli x) są równe 0
czyli za x wstawiasz 0 i wyliczasz y0
B(0,y0)
albo:
2x + 1 = 3y /:3
y = 23x + 13
prosta y = ax + b przecina oś OY w punkcie o wsp. (0,b)
24 mar 19:04