l = 10
hs = 8
z "pitagorasa"
l2 = (a2)2 + hs2
a = 12
| a√3 | ||
hp = | = 6√3
| |
| 2 |
| a2√3 | ||
Pp = | = 36√3
| |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
V = | Pp*h = | *36√3*2√13 = 24√39 cm3
| ||
| 3 | 3 |
| 3 | 3 | |||
Pb = | a*hs = | *12*8 = 144 cm2
| ||
| 2 | 2 |
Dane: k= 10 cm, hb=8 cm V,Pc = ?
| 1 | a2√3 | |||
V= | * | *h | ||
| 3 | 4 |
| a2√3 | 1 | |||
Pc= | +3* | *a*hb | ||
| 4 | 2 |
| a | ||
( | )2 + hb2 = k2 | |
| 2 |
| a2 | |
+82=102 | |
| 4 |
| a2 | |
= 36 ⇒ a2 =144 ⇒ a=12 cm | |
| 4 |
| 1 | ||
( | hp)2 +h2=hb2 | |
| 3 |
| 1 | a√3 | |||
( | * | )2 +h2=82 | ||
| 3 | 2 |
| 12√3 | ||
( | )2+h2= 64 | |
| 6 |