wyznaczyć granice ciągów
Łukasz: Witam
potrzebuję pomocy, obliczałem proste granice ciągów ale te tutaj trochę przerosły moje
umiejętności. Moja prośba do was jest taka aby rozwiązać te 2 przykłady z krótkim omówieniem
metody.
| | n2+4 | |
an = ( |
| ) 8n2 <<< 8n2 to potęga całego nawiasu |
| | n2 | |
| | 1 | |
bn = n√ |
| + n <<< tutaj 1/5 + n jest pod pierwiastkiem |
| | 5 | |
Pozdrawiam
28 gru 19:30
Basia:
wskazówki:
| | 4 | |
an = [(1+ |
| )n2]8 → [e4]8 = e32 |
| | n2 | |
n√n ≤
n√15+n ≤
n√2n =
n√2*
n√n
n√n → 1
n√2 → 1
n√n → 1
i na mocy tw. o trzech ciągach b
n → 1
28 gru 19:37
Łukasz: przykład b zrozumiałem, dzięki!

a mogłabyś mi jeszcze wytłumaczyć skąd Ci się tam pojawiło e
4 ?
28 gru 20:00
Krzysiek: z definicji liczby e:
28 gru 20:02
Łukasz: chodziło mi dlaczego e4 a nie e2 albo tak jak jest w definicji − e
28 gru 20:06