całka ;/
Greg1992: witam ma problem z rozwiązaniem z tą całką ułmką prostego może ktoś pomóc ? :
28 gru 19:25
Greg1992: mam* ; tej całki ułamka*
28 gru 19:30
Grześ: zwijasz w postać kanoniczną mianownik:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | (9x2+6x+5)2 | | [(3x+1)2+4]2 | | | |
| | 3x+1 | |
myślę teraz nad podstawieniem i chyba jedyne sensowne to: |
| =tgt |
| | 2 | |
i potem na trgonometrycznej rozwiązywać. Chyba, że istnieje lepsze podstawienie
28 gru 19:35
Greg1992: nie juz wiem musze doprowadzic do postaci:
| | rx++s | | −b | | 4ac−b2 | |
∫ |
| dx p= |
| q= |
| |
| | [a(x−p)2+q]n | | 2a | | 4a | |
i wtedy x−p=
√q/at
28 gru 19:46
Greg1992: x−p=√p/a*t
28 gru 19:47
Greg1992: kur...q/a
28 gru 19:47
Grześ: czyli masz gotowe podstawienie... dasz rade pewnie
28 gru 19:47
Greg1992: tak mam w ksiazce hardcore!
28 gru 19:47
Greg1992: nooo chyba wyszlo

dzieki za zainteresowanie
28 gru 19:53
Basia:
klasyczne podstawienie Eulera to jest; rachunki są paskudne, ale jest to do policzenia
na pewno masz jakiś podobny przykład przeliczony, spróbuj się na nim wzorować
albo poczekaj do jutra, bo teraz muszę znikać
28 gru 19:53