...
Paula: Proszę o pomoc w tym zadaniu

Do piaskownicy ,której widok z góry przedstawiono na rysunku obok, wsypano 7m3 piasku,a
następnie powierzchnię piasku wyrównano. Głębokość (w centymetrach) piasku
wypełniającego piaskownicę wynosi?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ccbccd76a7e3017d.html
Na rysunku są wymiary w [metrach]
24 mar 17:59
Basia: Pomagam
24 mar 18:05
24 mar 18:06
Jakub: Bydlaki usuwamy
24 mar 18:10
Basia:
Jeżeli przedłużysz boki swojego ośmiokąta dostaniesz kwadrat o boku a=4
a na rogach cztery małe trójkąty prostokątne o przyprostokątnych b=1
P
ośmiokąta = P
kwadratu − 4*P
trójkata
P
kwadratu = a
2 = 16
| | 1 | |
Pośmiokąta = 16 − 4* |
| = 16 − 2 = 14 |
| | 2 | |
Piasek utworzy graniastosłup o podstawie o polu = P
ośmiokąta, nieznanej wysokości H i
objętości V = 7m
3
Podstaw do wzoru na objętość i wylicz H.
Powodzenia
24 mar 18:12
Basia: Dziękuję Jakubie ! Ecie byłoby przykro ! Też się uniosłam, może niepotrzebnie, ale
dotknęło mnie "do żywego".
24 mar 18:17
Bogdan:
Witam. Wczoraj też ktoś podszywał się pod Etę
24 mar 18:21
Basia: Dzisiaj było bardzo brzydko. Z wyrazami powszechnie uważanymi za ordynarne.
24 mar 18:26
Basia: Witaj Bogdanie!
24 mar 18:26
Bogdan:
To i tak Basiu potraktowalaś intruza delikatnie
24 mar 18:26
Paula: Basiu a z jakiego wzoru muszę skorzystać ?
24 mar 18:52
Paula: v=Pp * H
24 mar 18:54
Basia: Tak oczywiście
V masz
Pp masz
i wyliczysz H
24 mar 19:00
Paula: wyszło mi że H= 2m
3 
1m
3ile to cm ?
24 mar 19:01
Paula: nE nE nE... coś tu nie gra

roBię to jeszcze raz ...
Wyszło mi teraz ,że H=1/2m
1m−100cm
to będzie 1/2 m=50 cm
24 mar 19:08