Objętość walca
Piotras: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna o długości
"d" tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze α . Wyznacz objętość
walca. Wykonaj obliczenia dla d = 8
√2 i α = 60
0 .
Proszę pomóżcie krok po kroku z wyjaśnieniami, bo jestem zielony
dero2005:

d = 8
√2
α = 60
o
rozpatrujemy trójkąt : h, d, 2πr
mnożymy na "krzyż"
4πr = 8
√6 |:4π
| | 8√6 | | 2√6 | |
r = |
| = |
| → promień
|
| | 4π | | π | |
2h = 8
√2 |:2
h = 4
√2 → wysokość
| | 96√2 | |
V = πr2*h = π*(2√6π)2*4√2 = |
| → objętość
|
| | π | |