Ostrosłup
aneta: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości
20 cm i krawędzi podstawy 10 cm.Proszę o sprawdzenie.

V=666,7 cm3 ; Pb=400 cm2 ; Pc=500 cm2
28 gru 18:56
aneta:
28 gru 19:09
dero2005:

h = 20
a = 10
h
s =
√(a2)2 + h2 =
√52 + 202 =
√25 + 400 =
√425 = 5
√17
P
p = a
2 = 10
2 = 100
| | 1 | | 1 | | 200 | |
V = |
| Pp*h = |
| *100*20 = |
|
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
P
b = 2*a*h
s = 2*10*5
√17 = 100
√17
P
c = P
p + P
b = 100 + 100
√17 = 100(1 +
√17)
28 gru 19:12
aneta: widzę że lipa dzięki
28 gru 19:14
28 gru 19:15
dero2005:
tak, masz rację, zjadłem zero na kolację
28 gru 19:37
aneta: Mam jeszcze jedno zadanko z tego typu.Proszę o naprowadzenie
28 gru 19:46