PROblem
TOmek: Dla jakich wartosci parametru a rozwiązaniem układu nierównosci
klamra
(x−a+7)(x−a)≤0
x≤3
koniec klamry
jest przedział o długosci 4. Odpowiedź uzasadij.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ja robie tak pierwszą nierówność przemnazam
i otrzymuje x
2−(2a−7)x+a
2−7a≤0
i daje warunki
|x
1+x
2|=4
f(−3)≤0
i nie wiem dlaczego nie chce wyjsc dobry wynik
28 gru 18:46
TOmek: ICSP
28 gru 19:02
28 gru 19:04
ICSP: x1 = a − 7
x2 = a
różnica w długości między tymi pierwiastkami to 7
wniosek?
Rozwiązaniem tej nierówności będzie przedział : <a−7;a>
układam równanie :
a + 4 = 3
a = −1
28 gru 19:06
ICSP: fuck... Nie ten pierwiastek wziąłem.
a − 7 + 4 = 3
a − 3 = 3
a = 6
28 gru 19:10
TOmek: aha, czaje to ma być cześć wspolna... dziekuje Wam
28 gru 19:16
ICSP: dużo głupot nagadałem ?
28 gru 19:17
TOmek: nie, nie
28 gru 19:19
ICSP: a jaki jest poprawy wynik xD
28 gru 19:20
TOmek: 6
28 gru 19:21
TOmek: teraz dopiero widze jakie to zadanko jest banalne
28 gru 19:21