matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wychodzi mi zły wynik
Lucek:
2 − 3x
= −
1
2
1−2x
Obliczyłem delte wyszła mi 2 pierwiastki x
1
=
5
6
x
2
=
1
6
w odpowiedziach jest wynik x =
5
8
28 gru 18:04
truskawka4803:
−2(2−3x)=1−2x −4+6x=1−2x 6x+2x=1+4 8x=5 /:8 x=5/8
28 gru 18:09