f. kwadratowa
zenek: Okno ma kształt prostokąta zakończonego na górze trójkątem równobocznym. Obwód okna
wynosi 2m. Jaka powinna być długość podstawy prostokąta, aby powierzchnia okna była
największa ?
24 mar 17:58
zenek: Tu mam problem,
a − bok prostokąta
b− podstawa trójkąta (krótszy bok prostokąta)
2a+3b=2
3b = 2−2a/:3
b= 2/3−2a/3
2a+3b=2
2a+3(2/3−2a/3)=2
2a+2−2a=2
0=0

gdzie robie błąd ?
24 mar 18:39
Bogdan:
Zapętliłeś się.
Podaj wzór na pole okna
24 mar 18:46
zenek: P = a*b + b
2√3/2
24 mar 18:48
Bogdan:
Jaki jest wzór na pole trójkąta równobocznego o boku b
24 mar 18:49
zenek: b2√3/4
24 mar 18:51
Bogdan: Ok., czyli pole okna
P = ab +
14b
2√3Wyznacz z równania 2a+3b=2
a, bo
a występuje tylko w jednym miejscu wzoru P,
wstaw wyznaczone
a do wzoru na P, uporządkuj zapis i pokaż wynik
24 mar 18:55
ania: dlaczego + 1/4 b2 √3
24 mar 18:59
zenek: bo podzielic przez 4 to to samo co pomnożyć przez 1/4
24 mar 19:02
zenek: aa, bo te okno ma u góry trójkąt równoboczny, nie ?

więc pole prostokąta + pole
trójkąta
24 mar 19:03
zenek: ciężko coś

więc
2a+3b=2
2a=2−3b/2
a=1−3b/2
P=ab +1/4b
2√3
P=(1−3b/2)b + 1/4b
2√3
P=b−3b
2/2+1/4B
2√3
dalej nie idzie
24 mar 19:14
Bogdan:
Powierzchnia okna to prostokąt o podstawie b i wysokości a oraz trójkąt równoboczny
o boku b.
24 mar 19:25
Bogdan:
Otrzymaliśmy funkcję kwadratową P(a) = − 6 − √34 b2 + b posiadającą maksimum
dla b = .... dokończ i podaj wynik
24 mar 19:32