matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Aguś:
Proszę o sprawdzenie
Rozwiąż nierówność: −9x
2
+ 8x + 1 < 0 Δ = b
2
− 4ac Δ = 64 + 36 = 100
√
Δ
= 10
−b −
√
Δ
−8−10
x
1
=
=
= 1
2a
−18
−b +
√
Δ
−8+10
x
2
=
=
=
1
9
2a
−18
x ∊ ( −∞ ;
1
9
) ∪ ( 1 ; ∞ )
28 gru 17:53
Danieloo:
Ok
.
28 gru 18:23