matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ot co...problem
obcy:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu −3x + 4y − 7 = 0 przechodzącej przez punkt A = (3, −5)
28 gru 17:35
Vizer:
l: −3x+4y−7=0
3
7
y=
x+
4
4
k⊥l ⋀ A∊k
3
a*
=−1
4
4
a=−
3
4
k: y=−
x+b
3
4
−5=−
*3+b
3
b=−1
4
k: y=−
x−1
3
28 gru 17:44