pole stożka
wieslaw-rz: tworząca stożka o długości 12tworzy z jego wysokoscia kąt 30 stopni. pole powierzchni
całkowitej stożkawynosi; a) 72π√3, b) 144π, c)108π, d) 339,12
28 gru 16:46
Krzych:

Zwróć uwagę na trójkąt oznaczony na czerwono. Jest to trójkąt o kątach 30, 60, 90, zatem z
zależności między bokami w tymże trójkącie wiemy, że r=l/2=12/2=6 zatem mamy już wszystki
potrzebne dane. Wzór na pole powierzchni całkowitej stożka to:
P
c = P
b + P
p gdzie P
b = πrl = 6*12*π = 72π zaś P
p = π*r
2 = 36π
zatem P
c = 72π + 36π = 108π
28 gru 23:08