granice z funkcjami trygonometrycznymi
mateo: hej mam kilka przykładów z granicami których nie umiem rozwiązać
lim
| | cos(x− pi2 | |
x−> 0 |
| poprawna odp 1/2 |
| | 2x | |
lim
| | 3x | |
x−>0 |
| poprawna odp −3 |
| | ctg(x− pi2 | |
| | 1− cosx | |
lim |
| poprawna odp 1/2 |
| | x2 | |
x−>0
prosze o pomoc, na co patrzyć w tego typach przykładach, bo widze taki przykład i nie umiem go
ruszyc samodzielnie
28 gru 16:45
Trivial:
Wszędzie w zapisie pomijam x→0.
Pierwszą granicę można policzyć np. ze wzorów redukcyjnych.
| | | | | | 1 | | sinx | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| * |
| = |
| . |
| | 2x | | 2x | | 2 | | x | | 2 | |
Druga podobnie.
| | 3x | | 3x | | 3x | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| | | | | | −tgx | |
| | 3x | | 1 | |
= lim − |
| = lim −3* |
| *cosx = −3. |
| | | | | |
Trzecią troszkę inaczej. Pomnożymy licznik i mianownik przez 1+cosx oraz wykorzystamy tożsamość
trygonometryczną 1−cos
2x = sin
2x.
| | 1−cosx | | 1−cos2x | | sinx | | 1 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim ( |
| )2* |
| = |
| . |
| | x2 | | x2(1+cosx) | | x | | 1+cosx | | 2 | |
28 gru 18:18
mateo: co do trzeciego przykładu mam pytanie skoro sin0 stopni = 0 to dlaczego z ułamka wyszło 1/2?
jak 0* coś daje 0?
31 gru 14:02