Rozwiaz nierownosc x^2-4x+4<0 POMOCY!
Fizyk: Rozwiaz nierownosc x2−4x+4<0 . Prosze o pomoc
28 gru 16:17
ICSP: x = 2
28 gru 16:17
Patronus: jest tylko mniejsze a nie ≤, czyli x∊∅
28 gru 16:18
Fizyk: a troche bardziej rozpisac? Przediały jakies czy cos sa?
28 gru 16:18
Patronus: to wzór skróconego mnożenia:
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
Potem masz (...)2 < 0
28 gru 16:20
ICSP: oo rzeczywiście

Nawet nie zauważyłem tego

x ∊∅
28 gru 16:20
Катя:
15 lis 12:20
Jolanta: W czym mogę ci pomóc ?
15 lis 12:25
Jolanta:
15 lis 13:08
Jolanta: W(2,0). Ymin=0. Nie ma. y<0
15 lis 13:11
Monika: Nie każdy uczeń zauważy w tej nierówności wzór skróconego mnożenia. I dobrze... Policzy deltę,
która =0,
więc jest 1 m. zerowe x=2.
Do nierówności kwadratowej należy narysować parabolę, jak to zrobiła Jolanta.
W nierówności jest pytanie o wartości ujemne ( bo zwrot <0), czyli pod osią x, a takich
parabola nie przyjmuje,
nie ma śladu wykresu pod osią x.
Dlatego jest odp. x ∊ ∅
15 lis 14:27
jc: Równie dobrze można by zakończyć: Dlatego 1=0.
15 lis 14:41
Litlle Mint:
W swojej książce Wojciech Żakowski Algebra i analiza matematyczna dla licealistów na stronie
107 pisze tak .
Uwaga :
Jezeli pewne równanie (nierównośc ) nie ma rozwiązania jak to jest np w przypadku równania
x+1=x oraz nierównosci x+1<x to formulując odpowiedz należy napisać ze dane rozwiązanie jest
sprzeczne
(nierównośc jest sprzeczna) ,ze zbiór rozwiazań równania nierowności jest pusty (jest zbiorem
pustym .
Nie należy natomiast pisać x∊∅ czyli x należy do zbioru pustego .
Co prawda dla kazdej wartosci niewiadomej x równanie sprzeczne (nierownośc sprzeczna) jest
zdaniem fałszywym ,tak jak zapis x∊∅ a więc są one równoważne np x+1<x⇔x∊∅,jednakze
formułowanie odpowiedzi w postaci sprzecznej funkcji zdaniowej jaką stanowi zapis x∊∅
jest trudne pojęciowo ,zbędne metodycznie i może prowadzic do nieporozumien (element zbioru
pustego?) lub fałszywych wniosków ,gdyz dla każdej wartości x i dla kazdego zdania p
prawdziwa jest implikacja
x∊∅⇒ (ponieważ poprzednik jest fałszywy)
Nie uzywajmy więc nieudanego zapisu x∊∅ gdy wyrażamy fakt ze zbior rozwiązan rownania
(nierówności ) z jedna niewiadomą x jest pusty.
No ale od 1965 roku wiele sie w matematyce zmieniło wieć może można tak pisać .
15 lis 15:23