Na ile sposobów może usiąść 8 osób...
mik: Na ile sposobów może usiąść 8 osób na ośmiu ponumerowanych miejscach, tak aby osoby A i B nie
siedziały obok siebie.
28 gru 16:03
Aga: Łatwiej będzie najpierw obliczyć, ile jest sposobów usadzenia 8 osób, tak, by AB siedziały
obok siebie .
28 gru 16:17
Patronus: Ok zdarzenie przeciwne − A i B siedza koło siebie
jest 7 możliwości wyboru miejsca i jeszcze oni mogą się zamienić miescami
czyli |A'| = 7*2! * 6!
|Ω|=8!
|A| = |Ω|−|A'| = 8! − 2!*7 6! = 7!(8−2) = 7! * 6
Chyba
28 gru 16:28
Aga: Dobrze.
28 gru 16:32