Czy te trójkąty są podobne
Anetaaa: Dane są dwa trójkąty prostokątne. W pierwszym z nich jeden z kątów ostrych ma 52 stopni,
a w drugim 38 stopni. Czy te Trójkąty są podobne? Odpowiedź uzasadnij. Pomóżciee
24 mar 17:40
Basia:
Oblicz kąty w każdym z trójkątów.
α1 = 52 β1 = ? γ1 = ?
α2 = 38 β2 = ? γ2 = ?
Skorzystaj z tego, że trójkąty są prostokątne i z tego co wiadomo o sumie kątów w
trójkącie.
24 mar 17:49
Anetaaa: aha dzięęki
24 mar 17:51
dii.dii:
1 trójkat − α1 = 52 β1=90 wiec 180 − 90 − 52 = 38
2 trójkat − α2 = 38 β2=90 wiec 180 − 90 − 38 = 52
Wiec trójkąty są podobne.
24 mar 17:53