PROSZĘ O POMOC :)
OLA: zadanie.
| | x−4 | |
niech A będzie zbiorem rozwiązań nierówności x− |
| <2x−8, a B zbiorem rozwiazań |
| | 3 | |
nierówności x (x−4)+1≥(x+1)
2−6x≥.
wyznacz zbiory A,B, A∩B, B\A
28 gru 15:55
Patronus: Chętnie pomogę ale gdzie jest trudność?
28 gru 15:57
OLA: nie wiem jak to zrobić
28 gru 15:58
Patronus:
A: mnożę obie strony prze 3
3x− x + 4 − 6x + 24 < 0
Uporządkuj i masz pierwszy zbiór
B:
x2 − 4x + 1 − x2−2x−1+6x ≥0
Uporządkuj i masz drugi zbiór
Dalej umiesz?
28 gru 16:03
OLA: no tak ale jeżeli x
2−x
2 no to bedzie zero
potem −4x−2x+6x to tez zero
i 1−1 to tez zero to moze wyjsc 0≥0

chyba ze cos zle robie
28 gru 16:09
Patronus: Czyli zbiór B to x∊R
28 gru 16:11
Aga: 0≥0, więc B=R
28 gru 16:12
OLA: a to nie bedzie cos takiego:
x(x−4)+1≥x2+1−6
x2−4x+1≥x2−5
x2−4x+1+5−x2≥o
−4x+6≥0
28 gru 16:16
Aga: Absolutnie ,przecież
(x+1)2=x2+2x+1
28 gru 16:19
OLA: no tak, zamotałam sie sory. tylko ze jak teraz narysowac i wyliczyc A∩B i B\A
28 gru 16:22
Aga: A∩R=A
R=(−∞,∞)
28 gru 16:27
OLA: dzieki wielkie za pomoc
28 gru 16:31