xyz: znajdź miejsce zerowe f(x)=(0,5)−x−1−5
28 gru 15:24
Patronus:
(0,5)−x−1 = 5 | log1/2 ...
log1/2(0,5)−x−1 = log1/25
−x−1 = log1/25
x=−log1/25 − 1
28 gru 15:29
28 gru 15:29
xyz: a nie można bez logarytmów? bo tego jeszcze nie miałem
28 gru 15:30
Patronus: Ja nie potrafię bez logarytmów
28 gru 15:32
Aga: Inaczej nie można, chyba, że z wykresu odczytać wartość przybliżoną
28 gru 15:33
xyz: 2x=6
co dalej moge zrobić?
28 gru 15:34
Aga: wskazówka do metody algebraicznej.6=2log26
II sposób. Rozwiązać graficznie rysując wykres y=2x i y=6
28 gru 15:37
xyz: √16x−42x−1+24x+3−70 Dziedzine wyznaczyć.
28 gru 15:43
Patronus: 16
x − 4
2x−1 + 2
4x+3 − 70 ≥ 0
2
4x − 2
4x−4 + 2{4x+3} − 70 ≥ 0
2
4x ( 1 − 2
−4 + 2
3) − 70 ≥ 0
i znowu logarytmy
28 gru 15:55
Patronus: pomyliłem się

od drugiej linijki:
2
4x − 2
4x−2 + 2
4x+3 − 70 ≥ 0
2
4x ≥ 8
2
4x ≥ 2
3
4x≥3
Lepszy wynik trochę
28 gru 16:10