?
Patryk: Sprawdź nie wykonując dzielenia czy wielomian w(x)=4x4+x3−19x2−4x+12
jest podzielny przez wielomianu(x)=(x+1)(x+2)(x−2)
w(1)=0
w(−2)=0
w(2)=0
jeśli będę miał co takiego to znaczy ,ze jest podzielny ?
28 gru 13:54
Patronus:
W(−1) = 0
W(−2) = 0
W( 2) = 0
28 gru 13:58
Patryk: no tak
28 gru 14:01
Patronus: no to tak
28 gru 14:23
Patryk: Podaj przykład wielomianu o wyrazie wolnym a0=2 , który ma tylko jeden pierwiastek dwukrotny
równy 3 i którego stopień jest równy 2
w(x)=(x−3)2−7
dobrze ?
28 gru 14:40
Patronus: nie − w Twoim przykładzie 3 nie jest pierwiastkiem wielomianu
(ax+b)
2 − wielomian z jednym pierwiastkiem 2−krotnym
a
2x
+ abx + b
2 − wyraz wolny b
2=2, czyli np b=−
√2
i 3a+b=0
3a−
√2=0
28 gru 14:50
Patryk: mogę rozwiązać układ równań przy takich założeniach i otrzymać poprawny wynik
b2−4ac=0
c=2
a32+b3+c=0
28 gru 21:19
Patryk: ?
28 gru 21:33
Patryk: Podaj przykład wielomianu o wyrazie wolnym a0=2 , który ma tylko jeden pierwiastek dwukrotny
równy 3 i którego stopień jest równy 2
b2−4ac=0
c=2
a32+b3+c=0
29 gru 11:49
wik_gg8947201: 1/3(x−3)2= ...
29 gru 11:55
wik_gg8947201: zamiast 1/3 powinno byc 2/9
29 gru 11:57
Patryk: czyli robi sie to tak
(x−3)2=
x2−6x+9
9*a=2
a=2/9
29 gru 12:13
wik_gg8947201: c=2
a=2/9
29 gru 12:15
Patryk: dzięki ,zrozumiały sposób, ale gdybym zastosował układ równań z 29 gru 11:49
byłoby źle ?
29 gru 12:16
wik_gg8947201: a po co sie tak meczyc?
29 gru 12:19
Patryk: chciałem tak zrobić bo tylko taki pomysł wpadł mi do głowy
29 gru 12:23
29 gru 12:25