?
Patryk: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez (x−3)(x+2), jeżeli reszta z dzielenia wielomianu
W przez dwumian (x−3) wynosi 7 a przez dwumian (x+2) wynosi −3
pomożecie ?
28 gru 13:41
Patryk: już mam
28 gru 13:46
Basiek: W(3)=7
W(−2)=−3
Q(x)=(x−3)(x+2)*Q(x)+R(x)
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
[st.R(x)<st.Q(x)] lub R(x)=0
⇒R(x)=ax+b
Q(x)=(x−3)(x+2)*Q(x)+ax+b
teraz podstawiasz sobie wartości z dwóch równań na początku i wyjdzie
28 gru 13:46
Patryk: dzięki już zrobiłem
28 gru 13:50
Basiek: No, wiem

ale wysłaliśmy równocześnie

Przynajmniej sobie przypomniałam w czym rzecz
28 gru 13:51