zadania - poziom rozszerzony
Ania: 1. Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = log 12 x. Rozwiąż nierówność f(x−1) −
f(x−3) > −2.
2. Punkty C=(6,6) i D=(2,4) są krańcami krótszej podstawy trapezu równoramiennego ABCD. Dłuższa
podstawa należy do prostej opisanej równaniem y=12x−2. Ramię trapezu ma długość √40.
Wyznacz współrzędne wierzchołków A i B.
3. Narysuj wykres funkcji f(x)= 2 sin2x / |sin x| dla x∊<−2π; 2π>.
4, Dany jest wielomian W(x) = x4+6x3+19x2+30x+25. Wyznacz wszystkie wartości parametrów aib,
aby wielomian W(x) był równy wielomianowi P(x) = (x2+ax+b)2.
5. Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = (m−1)x2 + (2m+4)x − 6. Funkcja g(m) przyporządkowuje
każdej liczbie rzeczywistej m liczbę różnych miejsc zerowych funkcji f(x). Podaj wzór i
narysuj wykres funkcji g(m).
6. Ze zbioru liczb Z = {0,1,2,3,...,2012} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wylosujemy liczbę podzielną przez 13 lub przez 5.
28 gru 13:23
Patronus: 1.
log
1/2(x−1) − log
1/2(x−3) >2
I dalej już proste
28 gru 13:45
Patronus: 6.
|A| = 154 + 402 − 30 = 526 (154 liczb podzielnych przez 13, 402 − liczb podzilenych przez 5 i
30 liczb podzielnych jednocześnie prze 5 i 13)
28 gru 13:53
Aga: Liczb jest 2013
IΩI=2013.
28 gru 14:00
Patronus: Racja, jak zwykle biedne zapomniane zero
28 gru 14:19