funkcja wykładnicza
ktos: Znajdź te wartości parametru k, dla których równanie k2−(9x+9)k+32x+1+18=0 ma rozwiązanie.
28 gru 12:52
krystek: Czy dobrze napisałeś zad?
28 gru 13:02
Basiek: Δ≥0 ?
28 gru 13:04
ktos: dobrze,ale już rozwiązałem ,także nieaktualne już.
28 gru 13:06
xyz: k2−(9x+9)k+32x+1+18=0
28 gru 14:33
xyz: k2−(9x+9)k+32x+1+18=0
// tak wygląda to zadanie
28 gru 14:33
ziomek: k2−(9x+9)k+32x+1+18=0 tak to zadanie wygląda, czy mógłby ktoś rozwiązać?
13 mar 19:05
ziomek: naprawdę bardzo mi zależy na tym zadaniu, proszę jeszcze raz
28 mar 18:45
jikA:
k2 − (9x + 9)k + 32x + 1 + 18 = 0
k2 − k * 9x − 9k + 3 * 9x + 18 = 0
(3 − k)9x + k2 − 9k + 18 = 0
(3 − k)9x + (k − 6)(k − 3) = 0
(3 − k)9x − (3 − k)(k − 6) = 0
(3 − k)(9x − k + 6) = 0
Dla k = 3 mamy nieskończenie wiele rozwiązań (równanie tożsamościowe)
dla k − 6 > 0 ⇒ k > 6 mamy jedno rozwiązanie.
Ostatecznie dla k ∊ (6 ; ∞) ∪ {3}.
28 mar 19:33
pigor: ... , np. tak :
k2−(9x+9)k+32x+1+18= 0 ⇔ k
2−k9
x+9k+3
2x*3
1+18= 0 ⇔
⇔ k
2−k9
x+9k+3*9
x+18= 0 ⇔ (3−k)9
x +k
2+9x+18= 0 i
9x= t >0 , czyli dane
równanie zmiennej x ma rozwiązanie ⇔ równanie liniowe zmiennej t
(3−k)t+k2+9x+18= 0 ma 1 rozwiązanie dodatnie, czyli ⇔
| | −k2−9x−18 | |
⇔ 3−k≠0 i t = |
| >0 ⇔k≠3i (k−3)(k2+9k+18) >0 ⇒ |
| | 3−k | |
⇒ (k−3)(k+3)(k+6) >0 ⇔
−6< k<−3 lub
k>3, a więc ⇔
k∊(−6;−3)U(3;+∞) .

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ciekawe co masz w odpowiedziach
28 mar 20:01
pigor: ... o widzę z rozwiązania
jikA., że sknociłem znak przy 9k i dalej się posypało,
przepraszam
28 mar 20:04
ziomek: dziękuję bardzo
28 mar 21:08