Postać ogólna i kanoniczna funkcji kwadratowej
Zajc: Zadanie dotyczy tematu postać ogólna i kanoniczna funkcji kwadratowej. Chciałabym aby
ktoś mi to wytłumaczył jak krowie na granicy

Dana jest funkcja 3x
2+5x−1
podać miejsca zerowe, wierzchołki, funkcja osiąga ekstreme w punkcie, ta extrema to,
24 mar 17:37
Mickej: a granica jest polsko czecho−słowacka

24 mar 17:40
Zajc: eh, będziemy rozpatrywać problemy poboczne, czy kto jednak spróbuje wytłumaczyć mi
zadanie?
24 mar 17:41
mlody: wzor na miejsac zerowe to Δ=b2−4ac gdzie u Ciebie b=5 a=3 c=−1 z tego wyliczysz √Δ
poto zeby podstawic do x1=−b+√Δ/2a i x2=−b−√Δ/2a
a nie zjadlas czegos w tym opisie zadania?
24 mar 17:42
Zajc: licze w ten sposób i wychodzą mi straszne ułamki. Raczej niczego nie zjadłam. Aha i
trzeba bedzie jeszcze wyznaczyc wierzchołki. Mam wykorzystać wzory na wierzchołki? (p,q)
24 mar 17:47
Mickej: postać ogulna
ax
2+bx+c=0 z twojej postaci odczytujemy
a=3 b=5 c=−1
gdy Δ>0 dwa miejsca zerowe
gdy Δ=0 jedno miejsce zerowe
gdy Δ<0 zero miejsc zerowych
Δ=b
2−4ac
Δ =5
2−4*3*(−1)
Δ=37 co daje nam 2 miejsca zerowe
teraz wierzchołki p i q to tak zwane ekstrema
| | b | |
p=− |
| argument dla którego osiągane jest max lub min |
| | 2a | |
| | Δ | |
q=− |
| osiągane max lub min tylko podstaw |
| | 4a | |
postać kanoniczna to
f(x)=a(x−p)
2+q tez tylko podstaw
24 mar 17:48
Mickej: no i co będe z tego miał że się tak natrudziłem

?
24 mar 17:49
Zajc: Będzie 5 z czwartkowej kartkówki

Dzięki
24 mar 17:52