wyrażenia wymierne
Anna: Witam

Skróć podane wyrażenie wymierne:
27x
3−1
−−−−−−−−−
3x − 1
Może ktoś mnie naprowadzić? Zupełnie nie wiem jak za to się zabrać
28 gru 12:12
Basiek: tam u góry wzór skróconego mnożenia widzisz?
28 gru 12:21
Anna: Właśnie nie widzę

Jestem noga z matmy
28 gru 12:21
Anna: A nie, czekaj

. Powinno być tak? :
(3x−1) (3x+1) (3x−1) ?
28 gru 12:23
Anna: Pomyłka:
(3x−1) (3x+1) (3x+1)
28 gru 12:23
28 gru 12:23
Basiek: Nie, (3x−1)(9x2+3x+1)
28 gru 12:25
Anna: Wyszło mi tak:
(3x−1) (3x+1) (3x+1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = (3x−1) (3x+1) = 9x2 − 1
3x − 1
28 gru 12:25
Basiek: LICZNIK jest zły, jaki Ty wzór zastosowałaś w ogóle?

Spójrz na link − zastosuj wzór ostatni
na stronie.
28 gru 12:26
Anna: O, dziękuje bardzo

** , Czyli odpowiedzia będzie: 9x
2 + 3x + 1 ?
28 gru 12:30
Anna: Tak na górze , źle zapisałam xD . Ale wyszło by mi chyba dobrze

. Sama nie wiem co ta za
wzór, ale mi tak pasował o
28 gru 12:32
Anna: Jeszcze raz wielkie dzię ki
28 gru 12:32
Basiek: To źle, że CI pasował, bo nie powinien

Ale tak, wynik ma być 9x
2+3x+1
Żeby było wszystko −wszystko, to tam jeszcze powinna być dziedzina ustalona
28 gru 12:33
Anna: Czyli jak się robi takie zadania, to powinno się podać również dziedzine? Czyli : Df = R \ {
1/3} ?
28 gru 12:35
Basiek: | | 1 | |
Tak, bo wiesz, że x≠ |
| , dlatego możesz sobie skracać  W takich zadankach dziedzinę |
| | 3 | |
wylicza się szybko, a warto sobie taki nawyk wyrobić, bo na maturze raczej się przydaje
28 gru 12:36
Anna: Jeszcze raz Ci bardzo dziękuje

** . Na szczęście do matury mi jeszcze trochę zostało
28 gru 12:37
Basiek: Ja 3 lata temu też tak mówiłam ^^.
Nie ma za co, powodzenia dalej z matmą
28 gru 12:37
Anna: Dzięki
28 gru 12:38