Wykazanie równości - trygonometria
xmateox: Witam. Mam zadanko z trygonometrii w którym trzeba wykazać równość zachodzącą dla każdego
trójkąta...
gdzie a, b, c to boki trójkąta. W treści zadania mam napisane, że dla każdego trójkąta, więc
domyślam się że to tożsamość. lewą stronę zapisałem jako sinɑ+cosɑ i próbowałem rozpisać jakoś
prawą.
a mianowicie:
| | α | | β | | α | | β | | cos( |
| )cos( |
| )+sin( |
| )sin( |
| ) | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
| =
|
| |
| | α | | β | | β | |
tg( |
| )cos( |
| )+sin( |
| ) i niestety nie mam pomysłu co dalej zrobić.
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Proszę o wskazówkę, nie rozwiazanie
28 gru 12:10
AS: Wykorzystaj tw. sinusów
a = 2*R*sin(α) , b = 2*R*sin(β) , c = 2*R*sin(γ)
a następnie sin(γ) = sin [180 − (α + β)]
28 gru 13:05
xmateox: hmm z tego co widzę to sin(γ)=sin(α+β) więc po podstawieniu
| a+b | | sin(α)+sin(β) | | | |
| = |
| = |
|
|
| c | | sin(α+β) | | sinαcosβ+sinβcosα | |
Widzę że jest ten wspólny cosinus ale jak doprowadzić resztę do tej postaci?
28 gru 13:37
AS:
| | α + β | | α + β | |
sin(α + β) = 2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 gru 14:31
xmateox: Ok jakoś sobie poradziłem, dzięki za pomoc
29 gru 12:15